Marka Güncesi: OKUL SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM?

12 Haziran 2017 Pazartesi

OKUL SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM?


En önemsediğim konuların başında gelir ''okul seçimi'' Özellikle anaokulunda okula başlama sürecinde hayati önem taşıyor. Tabi sonrası da aynı şekilde. Çocuğun hem akademik başarısı hem de daha önemlisi ruhsal gelişimi için çok zor bir karardır. Peki okul seçerken nelere dikkat etmemiz lazım? Hangi kriterler, okul seçiminde belirleyicidir? Bunun gibi cevabından emin olamadığınız sorular olduğunu çok iyi biliyorum. Çünkü hepimiz, çocuklarımız için en iyisini istiyoruz.

Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, bu noktaları şöyle sıraladı:
Çocuğun seveceği bir ortam olmalı: Okul öncesi eğitim döneminde okul seçerken akademik beklentiden öte çocuğun seveceği, olumlu bir okul algısı oluşturabileceği, oyunlar oynayıp ilk arkadaşlıklarını kuracağı bir okul ortamı olmasına dikkat edilmeli. Çocuğun anne ve babası ile kurduğu güzel ilişkiye öğretmen gibi bir yetişkinin de eklenmesiyle farklı bir boyuta taşınacak huzurlu bir okul ortamı aranmalıdır. Bu dönemde anne ve babaların mutlaka dikkat etmeleri gereken diğer bir nokta okulun çocukları için güvenli bir yer olmasıdır.

Okul öncesi dönem çok önemli: Ortalama 3 yaşlarına gelmiş bir çocuğun artık yavaş yavaş okula hazırlanmaya başlanması gerekir. Okul öncesi eğitim almış olan çocukların almamış olanlara göre zihinsel becerilerinin daha olumlu geliştiği ve akademik başarı ve uyumlarının daha iyi olduğu araştırmalarla desteklenmiştir. Bu nedenle anne ve babaların bu yaş çocukları için okul araştırmaları doğru olur.

Eğitim şartlarını araştırın: İlkokul dönemi artık akademik hayata geçişin başlangıç dönemidir. Çocukların sevecekleri, kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri bir ortam olmasının yanı sıra okulun asgari eğitim şartlarını da karşılaması gerekir. Akademik başarı ve gelişime verilen önem ve verilme şekli okuldan okula, hatta öğretmenden öğretmene değişebilir.

Çocuğunuzun özelliklerini göz önünde bulundurun: Ailenin akademik başarı konusundaki beklentisi, çocuğun yapısal ve gelişimsel özellikleri, zekâsı, yerinde oturabilme, dinleme becerileri, kurallara uymaya ne kadar istekli olduğu gibi özellikler değerlendirilmeli ve çocuğun gidebileceği okulların bir listesi çıkarılmalıdır. Öğrenme hızı yüksek, kurallara ve düzene çabuk alışabilen bir çocuğun akademik başarıyı önde tutan bir okulda eğitim alması uygun olabilir.

Okul öncesi öğretmenlerinden görüş alın: Ancak akranlarına göre daha zor öğrenen, dinlemekte zorlanan, tekrarla daha iyi öğrenebilen bir çocuğun akademik beklentisi yüksek bir okulda eğitim görmeye zorlanması çocuk için olumsuz etkiler yaratabilir. Çocuğumuzun öğrenme hızı ve okulla ilgili beklentilerimizi düşünürken mutlaka okul öncesinde ona eğitim vermiş öğretmenlerimizden destek ve öneri almalıyız. Çünkü anne ve babaların duygusal nedenlerle objektif bir şekilde değerlendiremedikleri birçok konuyu öğretmenler daha net değerlendirebilir. Bazen öğrenme kapasitesi çok yüksek ama bununla birlikte kurallara uymakta ve davranışlarını kontrol etmekte zorlanan ve dıştan bir kontrole ihtiyaç duyan çocuklarla karşılaşırız. Böyle çocuklar için de kuralların ve disiplinin tutarlı ve net olarak uygulandığı, bir taraftan sıcak bir ilişki kurmaya dikkat eden ve sınırları sık sık hatırlatan okul ortamları ve öğretmenlere ihtiyaç vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder